ПОСЛЕДНИ НОВИНИ  МЕСЕЧНИ АРХИВИКАТЕГОРИИНАЙ-ПОСЕЩАВАНИ

 
 
     Една нова пещера, един стар спор: Драматично ново откритие ще повдигне нови дебати  
     Последната пещера в Мъртво море в планината Уади Кумран е била открита през 1956 г. и с нея броят на откритите пещери става 11 – 11 пещери, съхраняващи свитъците от Мъртво море, глинени съдове и голям брой други артефакти.
     В продължение на 60 години археолози и иманяри търсят дванайсетата пещера. Дали ще бъде открита нова? Повечето от тях смятат, че е невъзможно. Ето защо, изявлението на Еврейският университет е толкова удивително: „Открита е дванайсета пещера!"
 
     Игра в пръстта
     Един от доброволците в Операция „Свитък" е археологът Рандал Прайс, който днес работи за университета „Либърти". Една от по-малко изследваните пещери през 1993 – пещера 53 – привлича неговото внимание.
     Миналата година Прайс получава разрешение да проучи пещерата. През Януари 2017 г. заедно с Орен Гутфелд, Ахиад Овадия от Еврейския университет и група доброволци Прайс започва изследването на пещерата. Между доброволците е и 65-годишният Кари Сиърс, президент на музея на Библията, чиято изложба и богата колекция ще бъдат отворени за посещение през ноември.
     „Никога не си прекалено възрастен, за да си поиграеш в пръстта" - ми написа Кари в имейл. „Като ветеран в разкопките разбирам какво има предвид и не мога да не се съглася с него. И както се оказа, Кари е избрал правилната пръст, в която да си поиграе.
 
     Разкритията в пещера 12
     Прайс и неговият екип правят едно наистина значително откритие. Въпреки че пещерата е била плячкосана от иманяри, това, което е открито отдолу, е доста важно. Прайс и екипът му откриват 6 делви, които са идентични с делвите, открити в други Кумрански пещери. Тези глинени делви са направени с цел в тях да се съхраняват свитъци.
     Състоянието на някои от добре запазените свитъци подкрепя широко разпространената информация, че тези делви наистина са направени с тази цел. Повечето от тези делви са изложени в Музея на историческото наследство в Йерусалим и в известен магазин за антики във Витлеем. Въпреки че има хора, които се съмняват, учените са убедени, че тези глинени съдове са съдържали много от свитъците на Мъртво море.
 
     Делвите в древните източници
     Има древни източници, които доказват употребата на керамични делви за такава употреба. В древни времена пророк Еремия е инструктиран: „Вземи тия записи - тоя запечатан запис за покупката, и тоя отворен запис - и тури ги в пръстен съд, за да стоят за дълго време" (Еремия 32:14). В апокрифното писание от първи век на Мойсей е записано: „Вземи тези писания, за да си спомниш по-късно как да запазваш книгите, които ще ти поверя. Ти ще ги оформиш, ще ги помажеш с кедър и ще ги положиш в глинени делви."
      Години преди откриването в наши дни на свитъците в пещерите на Мъртво море, в близост са открити древни свитъци. Историкът от четвърти век Еузебиус докладва, че християнският теолог от трети век Ориген по някакъв начин се е сдобил с библейски свитък, „открит в Ерихон в делва".
Ние никога няма да узнаем дали свитъците на Ориген са дошли от древната библиотека, отчасти запазена в единайсетте пещери в и около Кумран, открити от 1947 до 1956 г., но докладът, че е открит свитък в делва, най-малкото доказва древната практика.
 
    Археолозите Орен Гутфелд и Ахиад Овадия в пещерата 
    Има ли пещера 13 на хоризонта?
    Трудно е да се повярва, но Прайс и неговият екип са открили дванайсетата пещера, за която са мечтали много търсачи на свитъци в продължение на 60 години. И не само това, Прайс смята, че може би има тринайсета пещара близо до Кумранските руини.
    За разлика от новооткритата пещера 12, входа на предпологаемата 13 пещера е скрит, което означава, че има шанс да не е  плячкосана. В такъв случай е възможно да бъдат открити нови текстове. Ако това се случи, кой знае какво ново може да бъде открито?
    Разбира се, нови свитъци се появяват на светло от време на време от десетки години. Често те са притежание на бедуини, достигайки чак до онези опияняващи дни от откриването и проучването през 1940-те и 1950-те години. Пещерите, в които са били открити  тези части от свитъци, обикновено не се знаят къде са. 
 
     Пергамент, папируси и платна!
Това е, което прави откритията на Прайс и екипа му толкова важни. Той и екипът му са открили, това което се определя като Кумранска пещера 12. В нея са открити не само шестте делви за свитъци, но и малки части от пергаменти и папируси, както и най-малко едно платно, което се използва за опаковане на свитъци.
     Научното тестване на керамиката трябва да потвърди връзката и с руините, Кумран и някои други съдове, открити в близките пещери. ДНК тестването на папирусите може да потвърди връзката им с някои от другите свитъци, които и до днес не са установени от кога датират. Откриването на делвите и платната за опаковане потвърждават, че в тази пещера е имало свитъци.
     Това наистина е много вълнуващо. Трябва също да се добави, че откритите артефакти в новата кумранска пещера ще заинтересоват учените, занимаващи се с древността. Още повече, Прайс и екипът му са открили също и неолитни останки, включващи глави на стрели и ножове.

      Свързване на световете
     Пещерите, руините и свитъците на Кумран са важни, защото свързват света на Стария завет и евреите със света на Исус, християнската църква и писанията на Новия завет. Тези открития близо до Мъртво море свързват и свещени текстове с твърдо доказателство. Текстовете ще изяснят твърдото доказателство и твърдото доказателство изяснява тестовете.
     Това, което археологичното доказателство показва е, че древните разкази на нашите стари писания отразяват един древен свят, който наистина е съществувал, не приказен свят на въображения и фантазии. Благодарение на археологията, която през последния век е открила голямо количество свитъци, ние знаем, че древните текстове наистина говорят за реални хора, реални места и истински събития.
 
     Юдаизъм във времето на Исус
     Кумранските свитъци са важни, защото хвърлят светлина върху юдаизма в дните на Исус и живота на Исус и Неговите последователи.
Например един арамейски свитък от пещера 4 говори за идващата личност, която ще бъде наречена „Сина на Бога" и „Сина на Най-великия", Който ще бъде „Велик"  и ще управлява завинаги. Паралелите с думите в Лука 1 глава са очевидни. Друг свитък от пещера 4 предсказва идването на Божия Месия, Който дава зрение на слепия, лекува ранения, възкресява от мъртвите и прогласява добрата вест на бедните. Паралелите с Исусовия отговор на Йоан Кръстител отново са очевидни.
     Дори Павловата терминология „работа на закона" открива важен паралел в писмо от пещера 4, свързано с правни проблеми.
Мелхиседековия свитък от пещера 11 предсказва идването на един, който изглежда като самия Бог, притежаващ сила да прощава грехове, лекува и побеждава Сатана.
Примери като този – а има и още много -  дава яснота колко са важни свитъците.

     Борбата е възобновена
     Разбира се, тези потресаващи нови открития почти сигурно ще възобновят борбата за притежаването на свитъците от Мъртво море. Дали принадлежат на Израел (когато първоначално са открити, Кумран е бил част от Йордан) или принадлежат на палестинците? Този горещо дебатиран политически проблем доведе до новото откритие.
     Организираното търсене на нови пещери със свитъци започва с диспут за западния бряг и страха, че Израел ще изгуби достъпа си до известните пещери на Мъртво море, които до днешни дни са дали около 1 000 документа, включващи известните свитъци на Мъртво море, които са описани като „най-великото археологично откритие на двадесети век."
     Заради възможността Израел да изгуби достъпа си до този пуст район през 1993 г. е стартирала операция „Свитък". Обслужвана от членовете на Израелските антикварни органи, израелските защитни сили и определен брой археолози и доброволци, операция „Свитък" изследва и записва стотици пещери по западния бряг на Мъртво море, включително Йерихон на север. Няколко дреболии са открити, но нищо разтърсващо, най-малкото нищо, което да се сравни с другите пещери със свитъци.
 
     Нови съкровища, нови проблеми
     Аз съм изключително благодарен на д-р Прайс, че сподели с мен детайли от това важно откритие. Споделям и неговата надежда, че пещера 12 няма да бъде последната Кумранска пещера, която ще бъде открита. Кой знае какви нови съкровища ще бъдат открити? И кой знае какви нови политически проблеми ще предизвика? Живеем в интересни времена.

Превод от theLAB
за отдел СУ и ЛС
Борислава Христова

Линк:
https://academic.logos.com/new-dead-sea-scroll-cave-discovered-after-60-years/