ПОСЛЕДНИ НОВИНИ  МЕСЕЧНИ АРХИВИКАТЕГОРИИНАЙ-ПОСЕЩАВАНИ


15 декември 2016 Снимка: news.bg
    
     Фондация АДРА България, благотворителната организация за развитие и помощ към Църквата на адвентистите от седмия ден е реагирала много бързо след сериозният железопътен инцидент и взрив на втечнен газ от цистерна в село Хитрино, област Шумен.
     Мариан Димитров, изпълнителният директор на фондацията, се е свързал непосредствено след съобщението в медиите със заместник-кмета по социалните дейности на пострадалото от тежкия инцидент село. В момента (към 12:30 часа) с транспорт на АДРА се пренасят колички и санитарни материали, които спешно са необходими на пострадалите хора, които са настанени извън домовете си на различни места. Всичко това е координирано с кризисния щаб, администрацията на общината и с БЧК.
     Фондация АДРА разполага и с базова палатка (с отопление) помощни инструменти и ограничена като количество и брой работна екипировка. В плановете за подпомагане на пострадалите е включено участие и на доброволци за няколко дни. За целта тази събота във всички адвентни църкви ще бъде прочетено писмо от директора на фондацията, тъй като вече има постъпили запитвания за участието на църковните структури и членове за оказване на помощ на пострадалите.
     Към този момент обаче, все още достъпа в селото на граждани и НПО организации е силно ограничен. След като района бъде обезопасен ще има достъп за всеки доброволец, който желае да помогне на място.
    При непосредствения контакт със засегнатите, ще се прецени реалната нужда на отделни семейства и чак тогава ще бъдат предприети допълнителни подпомагащи действия като например събиране на средства или материали.
     Допълнителна информация за кампанията за подпомагане на пострадалите жители на село Хитрино може да прочетете в профила на Фондация АДРА България във Фейсбук след осигуряване на достъп и след реалното стартиране на пряка дейност за оказване на помощ.
Пастор Петър Кузев,
секретар на отдел „Комуникации"
(с любезното информиране от страна на
изпълнителният директор
на фондация АДРА България Мариан Димитров)