ПОСЛЕДНИ НОВИНИ  МЕСЕЧНИ АРХИВИКАТЕГОРИИНАЙ-ПОСЕЩАВАНИ

 
     Двамата лидери обсъждат начини за подпомагане на хората и подпомагане на религиозна толерантност.

     Генералният секретар на Организацията на обединените нации Бан Ки-мун изрази загриженост за нарастващата религиозна нетолерантност в световен мащаб по време на лична среща с лидера на Адвентната църква Тед Уилсън и покани Църквата на адвентистите от седмия ден да работи с ООН в подпомагането на хората.

    Уилсън, първият президент на Адвентната църква, срещнал се с ръководител на ООН, отбеляза, че църквата от дълго време подкрепя религиозната свобода и каза, че тя желае да сътрудничи при инициативи, следващи Христовото служене на подпомагане на хората физически, умствено, социално и духовно.

    Ганун Диоп, заместник директор на отдела за Връзки с обществеността и религиозна свобода на Световната адвентна църква, каза, че неговият отдел приема сериозно думите на Исус от Матей 5:13: да бъдем „солта на земята” и „светлината на света”.

    „Нейните [на църквата] представители се смесват с политически и религиозни лидери във всяка държава без да изгубват или да правят компромис с отличителната Адвентна идентичност,” каза Диоп, който посети срещата.

    Бан се срещна в 12:10 часа в понеделник за 45-минутна среща в своя офис в сградата на ООН в Ню Йорк с Уилсън, Диоп и Джон Грац, директор на отдела за Връзки с обществеността и религиозна свобода.

    Срещата беше уредена с личното участие на посланика Джоузеф Вернер Рийд, асистент на заместник-генералния секретар на Обединените нации и приятел на Адвентистите от седмия ден, който редовно кореспондирал с Диоп, за да се осъществи срещата, каза Диоп.

    „Беше истинска привилегия да се срещна с генералния секретар и да чуя призива му за подпомагане на човечеството,” каза Уилсън пред сп. Adventist Review.

    „Адвентистите от седмия ден трябва да бъдем готови да свидетелстваме за Господа където и да отидем и да свидетелстваме за Божието благословение в живота си и за това, което можем да правим в Негово име,” каза той. „Светът очаква този вид вдъхновено от небето свидетелство с ясни отговори на днешните проблеми.”

     Бан засегна глобални въпроси като бедността и липсата на образованиеу преди да изрази тревогата си за религиозната нетолерантност, достигаща безпрецедентни нива в глобален мащаб. Точно миналата седмица една военна ислямистка групировка уби 148 човека в атентат срещу християни в университет в Кения. „Ислямска държава” и други екстремистки организации в Ирак, Сирия, Нигерия, Либия и на други места също са взимали на прицел християни и други религиозни групи през последните месеци, често упражнявайки насилие с цел извършване на убийства.

    Бан подчерта вярата си, че хората трябва да култивират уважение за всички, включително онези от друга вяра. Той посочи, че оценява работата на Адвентната църква за подпомагане на религиозната свобода, както и за образователната, здравна и хуманитарна помощ чрез Адвентна благотворителна организация за развитие и помощ (АДРА). АДРА е работила с Обединените нации в подпомагане на бежанци в Близкия Изток и другаде.

    Уилсън благодари на Бан за срещата и разказа за разнообразни църковни инициативи, които кореспондират с мисията на Обединените нации да помага на хората.

    „Имахме отлична среща с генералния секретар и някои негови служители, като споделихме с тях за дейностите на Адвентната църква,” каза Уилсън. „Съсредоточихме се върху определени неща, с които Адвентната църква може да помогне като например религиозната свобода, свободата на съвестта, етическите и духовни ценности, уважението към човешкото достойнство, семейно водителство, насърчаване на младите хора, както и за принципни човешки потребности като чиста вода и основно образование.”

    Уилсън добави, че: „Единствено ако сме водени от Господа можем наистина да бъдем ефективни в достигането на света, подготвяйки го за скорошното идване на Христос чрез извършване на практическото служене на Исус чрез силата на Святия Дух.”

    По-рано в понеделник Бан е провел разговори с президента на Танзания Джакаиа Киквете, когото Уилсън срещна случайно по време на посещение на източно африканската страна през февруари.

    На срещата с Уилсън, Грац изнесе кратък доклад за основни конгреси, организирани от създадената от църквата Международна асоциация за религиозна свобода, които подпомагат религиозната свобода и силната подкрепа от страна на църквата на член 18 от Всеобщата декларация за правата на човека, която казва, че всеки има правото „да смени религията или убежденията си”.

    Грац, генерален секретар на Международната асоциация за религиозна свобода, каза, че е бил насърчен да види загрижеността на Бан за религиозната нетолерантност и за желанието му да види хората с готовност да работят заедно, за да донесат справедливост и свобода.

    „Това беше историческа среща между генералният секретар на ООН и президента на Църквата на адвентистите от седмия ден относно състоянието на света и начините, по които можем да помогнем на хората, живеещи в много трудни обстоятелства,” каза Грац.

    „Като ученици на Исус ние желаем да помагаме на хората и особено на онези, които са безгласни, подложени на дискриминация и преследвани,” каза той. „По този начин ние заедно споделяме основните ценности на ООН.”

   Диоп каза, че той също е видял начини, по които църквата и Обединените нации биха могли да си сътрудничат в изкореняването на бедността и подпомагането на образованието и здравеопазването.

   „Впечатляващото портфолио, което Църквата на адвентистите от седмия ден е развила поради службата си към цялото човешко семейство, забележително съвпада с Целите за развитие на хилядолетието и Целите за устойчиво развитие на ООН,” каза той в изявление.
Андрю МакЧесни,
Адвентист ревю