ПОСЛЕДНИ НОВИНИ  МЕСЕЧНИ АРХИВИКАТЕГОРИИНАЙ-ПОСЕЩАВАНИ
 
     24-годишната жена създава мюзикъл, който прави по-лесно общуването на децата.

     Музикална терапевтка, адвентистка от Седмия ден използва уменията, научени в „Клуб Приключенец" и църквата, за да достигне до деца аутисти в Бразилия.
     Ана Каролина Щайнкопф, която е на 24 години, дългогодишен скаут, е създала музикален пърформанс, наречен "Uma Sinfonia Diferente" (Различен вид симфония), като редовно обединява 21 деца и техните семейства, психолог, 21 студенти по психология, снимачен и фотографски екип, група от седем музиканти и представителен екип.
    Заедно групата използва звук, ритъм, мелодия и хармония, за да създават музика, която не само служи да забавлява общността в местна зала, но което е по-важно, улеснява децата, страдащи от аутизъм при общуването им, заявиха участниците.
„Това, което правя днес е възможно, защото научих много в църквата", каза Щайнкопф.
     „Музикалната страна от живота ми е била повлияна от църквата. Точно там се научих да говоря пред публика и да бъда лидер в местния „Клуб Приключенец", каза тя. „Църквата е една много добра школа".
     Аутизмът започва по време на детството и е свързан с трудности при общуването и социализирането. Смята се, че засяга около 22 милиона души по света, включително 2 милиона в Бразилия. Неговите корени и лечение не са изяснени напълно.
Щайнкопф заяви, че идеята за мюзикъла й идва по време на работа й като музикален терапевт в клиника. Тя забелязва, че децата, които са участвали в музикалните терапевтични сесии са имали по-лесен път на общуване и свързване с другите.
    Подобряване комуникацията на семейства със специални нужди е основната причина тя да включва семействата на деца с аутизъм в мюзикъла.
    „Семейството е много важно", каза тя. „Когато става въпрос за семейството, детето се чувства по-мотивирано. Когато правят едно движение или звук, детето се чувства насърчено да копира същата дейност. Това е важно, тъй като децата с аутизъм трябва да развият връзка."

     Защо музиката е от полза

      Бразилският невролог Кристиан Мюлер, който не е свързан с проекта каза, че музиката е от полза за хората, защото тя действа на лимбичната система - част от мозъка, която отговаря за емоциите и социалното поведение.
     „Децата аутисти са свръхчувствителни към звуци", каза той. „Това може да бъде в положителна или отрицателна посока. Силните шумове могат да доведат до раздразнителност и дори агресия. От друга страна, меките звуци водят до спокойствие".
     Освен успокояване на децата, „музиката е сетивен дразнител за комуникация", заяви Ингрид Оливейра, бразилски психиатър, който също не е част от мюзикъла.
     „Музиката работи като фактор, който допринася за когнитивното развитие на слушателя", каза тя.
     Поради тази причина, Щайнкопф използва „Различен вид симфония" за стимулиране сетивата на децата, участващи в проекта. За нея музиката носи сигурност за тези деца.
     „Музиката носи повторяемост, предвидимост и сигурност. Детето знае, че песента ще има начало, среда и край", заяви Щайнкопф.  „Това не се променя. Децата с аутизъм имат нужда от рутина".
     Една от характеристиките на дете с аутизъм е ригидност в поведението, повторение и тенденция да „правят нещата по свой начин", заяви Оливейра. Рутината прави по-сигурно поведението на детето и му помага да избегне агресивността и безпокойството, каза тя.
Мюлер отбелязва обаче, че въпреки рутината да подпомага контролирането на тревожността, това не трябва да се разбира като вид лечение.

     Да правиш музика с молитва

     Щайнкопф каза, че е видяла Божията намеса по време на разработването на проекта. Тя е адвентистка от Седмия ден още от детството си. „Докато растях, участвах в „Клуб Приключенец" и различни музикални служения в църквата". В клуба членуват деца на възраст между 10 и 15 години, въпреки че понякога в клуба се включват към края на пубертета.
     Щайнкопф започва работа по мюзикъла през ноември миналата година.
     „Молих се много преди да направя проекта и помолих Бог да контролира всичко", каза тя.
     „Той не е напуснал съзнанието ми и постоянно ми напомня: „Понеже сте направили това на един от тия най-малки мои братя, на мен сте го направили", каза тя, като цитира думите на Исус в Матей 25:40.
Щайнкопф вижда мюзикъла, (който се повтаря пет часа седмично и не генерира никакви парични средства) като възможност да доведе Исус при семействата със специални нужди.
     „Когато правиш нещо, в което вярваш и знаеш, че ще помогне на други хора, не те е грижа за парите", каза тя. „Най-доброто заплащане се вижда в подобрението на детето и укрепването на връзката на любов между него и родителите му, братята и сестрите му".
 
 Алин Вали, Южноамериканска дивизия