ПОСЛЕДНИ НОВИНИ  МЕСЕЧНИ АРХИВИКАТЕГОРИИНАЙ-ПОСЕЩАВАНИ
 
    Хиляди стоят във водата, на 200 крачки от брега, в очакване на адвентните пастори, за да бъдат кръстени.

    Обичаят в Папуа-Нова Гвинея за хората, които се кръщават, е да се обличат в бяло.
    В евангелизаторска кампания в южната част на Тихия океан, Папуа-Нова Гвинея, са се кръстили между 4500 и 5000 души. Почти всички от тях са нови за Църква на адвентистите от Седмия ден.
    Докладите показват, че присъствието на финалната вечер на поредицата в Порт Морсби надминава 100 000 души. Високата посещаемост може би е в размер на почти половината от населението на града.
    Организаторите казват, че това е най-голямата аудитория в историята на общността, която слуша на английски език, по време на адвентна евангелизаторска среща. Говорителят е адвентният ветеран, евангелизатор Джон Картър. Това беше най-голямата аудитория в 50-годишната му кариера като публичен евангелизатор. Публиката беше толкова голяма, че не можеха да се поберат всички на огромния футболен стадион, сър Джон Гиз. За щастие, озвучителната система на това обществено място беше толкова силна, че хиляди са били в състояние да слушат, докато седят в колите си или са застанали отвън.
    Голяма група, седнала на тревата слушаше на тъмно при друго футболно игрище, надолу по пътя. Само в нощта на това второ футболно игрище хората, седящи там, наброяваха 5000. Местната конференция набързо издигна гигантски екран, така че тези, при втория стадион да виждат кадрите. Това на практика означаваше, че програмата тече на две места едновременно. Когато се направиха от амвона призиви за кръщение, хората тичаха от второто футболно игрище, до главния стадион, за да поемат своя ангажимент.
    Беше трудно да се намерят достатъчно пастори да кръщават всички тези желаещи. Ръкоположени адвентни служители, които не работят за местната конференция бяха свикани, за да помагат. Петдесет пастори стояха на опашка в дълбока до кръста вода, на около 200 крачки разстояние от брега, в плитък плаж на Южния Пацифик. Тогава, колони от кандидати за кръщение облечени в бяло, тръгнаха към тях. Около 5000 души стояха заедно във водата.
    Не се знае колко точно са били хората по време на срещите, така че е трудно да се установи колко всъщност са кръстените. Пасторите съобщават, че са кръстили по 100 души всеки. Това предполага около 5000 души.
Според доклада, окончателната програма на поредицата на Картър била проведена шест часа след кръщението. На срещата още 3000 души поискаха кръщение и ще бъдат кръстени по-късно.
    На 18 август Църквите на адвентистите от Седмия ден, в Порт Морсби едва побраха тълпите от нови членове, които присъстваха на първите си съботни служби, показват докладите.
   „Имахме прекрасни съботни благословения", каза Камерън Уари, координатор на последвалите събития. „Всички новопокръстени членове бяха приветствани от църквите като част от едно голямо семейство".
    Той добави: „Повечето от църковните лидери осъзнаха, че нямат достатъчно място в църквите си, за да настанят притока от хора."
    Новите членове получиха своите кръщелни свидетелства и подарък Библията.