ПОСЛЕДНИ НОВИНИ  МЕСЕЧНИ АРХИВИКАТЕГОРИИНАЙ-ПОСЕЩАВАНИ

 
 
     Докато Европа се бори с мигрантската криза, Адвентната агенция за развитие и взаимопомощ (АДРА) съобщава, че работи извънредно, за да се грижи за уязвими семейства в Сърбия, основната входна точка за бежанци, бягащи към континента.
     АДРА си партнира с Организацията на обединените нации и други три подразделения, за откриване на информационен център за предоставяне на убежище, който да осигурява надеждна информация за правата на бежанците и други ресурси в сръбската столица Белград.
     "Този вид център е от решаващо значение", каза Игор Митровницитич, директор на Сърбскиия офис на АДРА, в съобщение от електронната му поща. "Голяма част от бежанците не искат да кандидатстват за статут на убежище в Сърбия, което ги поставя в трудна ситуация."
     Въпросът е, че много от бежанците са наясно, че не могат да претендират за права и услуги. Те, на практика, са лишени от медицинска помощ, ако не бъдат регистрирани от властите, каза Митрович.
     ООН изчислява, че около 1000 бежанци пресичат ежедневно границите на Сърбия. Значителен процент от резултатите са на мигранти и лица, търсещи убежище, нахлули това лято в Европа с надеждата за създаване на по-добър живот.
Напрежението ескалира тази седмица, когато стотици отчаяни мигранти организираха протести във Франция и Унгария, докато телата на други, включително на малко дете, бяха изхвърлени на турски бряг.
     Църквата на адвентистите от Седмия ден в Европа призова за състрадание към мигрантите и молитви за властите, които се стремят да се справят с кризата.
     "Ние всички сме деца на един и същи Баща", каза Марио Брито, председател на църквата в Интер-Европейската дивизия. Той сподели: "Това е времето да се държим заедно и да споделим Божията изобилна любов към всеки един от нас."

     Прочетете "Църквата на адвентистите настоятелно призовава за съчувствие…"

     АДРА, хуманитарното рамо на Църквата на адвентистите от Седмия ден, е работила с международни агенции, за да отговорят на физическите нужди на мигрантите. Тя е разпределила 2,000 комплекта за хранене и питейна вода на бежанци, които влизат в Зайчар, Източна Сърбия. Тя също така ги е снабдила с хигиенни продукти, пелени, бебешка хумана, обувки и дамски превръзки.
     Новият убежищен информационен център в Белград, който отвори врати миналата седмица, се управлява от АДРА, заедно с Върховния комисар на ООН за бежанците, властите в областта Савски Венац, Белградския център за правата на човека, и неправителствена организация Klikaktiv.
     В центъра, бежанците могат да получат печатна информация на арабски, урду, фарси, пущу, английски и френски език. Преводачите са на разположение, за да отговорят на въпросите за процедурите за убежище и всекидневния живот, както и предлагана медицинска или психосоциална помощ. Компютри и Wi-Fi също са достъпни за ползване безплатно, така че бежанците могат да търсят информация или да поддържат връзка с близките си хора.
Андрю МакЧесни,
редактор новини, Адвентист Ривю