ПОСЛЕДНИ НОВИНИ  МЕСЕЧНИ АРХИВИКАТЕГОРИИНАЙ-ПОСЕЩАВАНИ


31 май 2015, Зимбабве, Африка


 
     Хиляди хора бяха кръстени в Зимбабве в събота, 30 май. Една от най-мащабните инициативи за споделяне на вестта за Исус на Църквата на адвентистите от Седмия ден завърши с обединените усилия на много групи, включително АДРА, ASI," Носители на светлината" и десетки църковни членове, които водеха курсове за изучаване на Библията.
     В неделя кандидатите за кръщение се стекоха в централата на Съюза на Конференцията в Зимбабве. Предварителните оценки показват, че църковните лидери са постигнали своята цел да кръстят 30 000 души по време на двуседмичната евангелизаторска среща, която завърши в събота, 30 май.
    Президентът на Църквата на адвентистите Тед Уилсън бе говорител в голямата област Читунквиза, едно от 914-те места, в които се проведоха срещите. Той заяви, че истинските герои са членовете на църквата, които ходеха от врата на врата, за да предлагат изучаване на Библията.
"Това, което сте направили в Читунквиза е невероятно", заяви Тед Уилсън пред повече от 1000 души, които стояха пред него по време на църковните служби в събота.
    "Вие сте го направили чрез силата на Светия Дух", заяви Тед Уилсън, докато около 35 000 поклонници го слушаха, много седнали под чадъри или сянката на дърветата, тъй като търсеха убежище от сутрешното жарко слънце.
    "Благодаря ви за това, което направихте. Благодарим Ви, че се оставихте да бъдете използвани от небето. Аз проповядвах Словото, но това, което направихте вие, е по-важно".
    Повече от 1000 членове на църквата от цялата страна слязоха преди около месец в град Читунквиза, разположен близо до столицата на Зимбабве, Хараре, за да отидат от врата на врата, предлагайки им библейски уроци „Гласът на Пророчеството". Около 9000 урока бяха разпространени в Читунквиза, а 5043 души са завършили курса, заявиха църковните лидери.
    Засега не е ясно колко от тези възпитаници са били кръстени. Около три-четвърти от 1085 души кръстени в Читунквиза са завършили програмата в четвъртък, 28 май, каза представител на „Носители на светлината", подкрепящо адвентно служение със седалище в САЩ, което достави уроците в Зимбабве.
    Работата по „Гласът на Пророчеството", извършвана в Читунквиза, се повтори и в много други градове. В допълнение, членовете на църквата водеха около 5000 малки групи за библейски уроци през месеците преди двуседмичната евангелизаторска серия, известна като "Жетвена кампания". Завършилите библейския курс били поканени да предадат живота си на Исус.
    Двуседмичната евангелизаторска серия е привлякла общественото внимание в Зимбабве отчасти поради заглавия, от които едно от най-значителните е организираната адвентна безплатна клиника през последните две седмици, която осигури основни здравни грижи за 34 100 пациенти в търговски център Читунквиза, където говори Уилсън. Пациентите идват от стотици километри разстояние, а някои отчаяни хора са пристигнали в колички, за да им се помогне, разказаха организаторите. Броят на пациентите, които присъстваха на вечерните срещи с Тед Уилсън, беше около 20 000 души.
Андрю МакЧесни,
редактор новини Адвентист Ревю
Превод от английски: Рада Сакалева