ПОСЛЕДНИ НОВИНИ  МЕСЕЧНИ АРХИВИКАТЕГОРИИНАЙ-ПОСЕЩАВАНИ


16 май 2015, Зимбабве 
 Жена дава свидетелство, след като се е кръстила.
 
Двамата глухонеми, най- отпред в черно, водят около 300 души, които са отговорили на призива за кръщение.


 
    От две седмици Църквата на адвентистите започна евангелизаторски събрания и безплатни здравни услуги.

    Близо 260 души са били кръстени в Зимбабве в навечерието на важна двуседмична евангелизаторска поредица, която се очаква да доведе до 30 000 кръщения.
    Вечерни срещи „Откровението на надеждата" започват в неделя от 17:30 часа на голяма открита сцена с огромни екрани в Читунквиза, градче на около 30 минути път с кола, южно от столицата Хараре.
    Осемдесет и шест други евангелизаторски срещи ще бъдат проведени едновременно в църкви и на различни места в Зимбабве, които ще завършат в събота, 30 май, с очакваните 30 000 кръщения в градове от цялата страна.
    "Над 5000 малки групи са работили в продължение на няколко месеца, за да подготвят срещите", каза Дуейн Мак Кей, координатор на двуседмичната серия евангелизации и вицепрезидент на Югозападния съюз на Адвентната църква в Тексас.
„Много от тях се молят за 30 000 кръщения", каза той за Адвентист Ривю.
    Първите 258 зимбабвийци, които са участвали в едномесечно Библейско изучаване са били кръстени след съботното богослужение в Читунквиза, на 16 май.
    Лидерът на Църквата на адвентистите, пастор Тед Уилсън, който е водещ на основните евангелизаторски събрания в Читунквиза, проповядва на открито за библейската история за изхранването на 5000 души, както и за „Исус ходи по водата" от Матей 14-та глава. Той подчерта, че хората днес, за разлика от Петър, който вървеше към Господ по водата, трябва да държат очите си върху Исус.
    В събота, една жена направи изповед на вярата си, след което се кръсти в Читунквиза.
    Двама глухонеми слушаха проповедта, преведена на местния език Шона, а след това на езика на глухонемите, водена за около 300 души отговорили на поканата за кръщение в края на богослуженията. Около 300 души ще се присъединят към малки групи за изследване, които вече са в ход.
    Адвентистите в Зимбабве са повече от 800 000, а в Африка като цяло растежът на църквата е във възход. Преди няколко седмици, съседна
Замбия празнува достигането на 1,0 милиона членове.

Виж: Четвъртата страна в света с един милион адвентисти

    Серията евангелизации се провеждат под егидата "Мисия в градовете", инициатива на Църквата на адвентистите от Седмия ден, за споделяне на Исус в най-големите градове по света и „Цялостно здравно служене" - вид църковно служене, което се стреми да отговори на физическите и духовни нужди на общността.
    За да съвпаднат с евангелизациите, в Читунквиза започна и безплатното здравно събитие. Осигуряване на медицински услуги на повече от 3000 души в първите три дни. „Това е пътека за лечение по 1000 души на ден до края на двете седмици", заявиха църковни лидери. Събитието е подобно на адвентната безплатна клиника, през която преминаха повече от 6100 души на стадиона в Сан Антонио, Тексас през изминалия месец, както и 3000 души в Сан Франциско и Оукланд през 2014.
    Местните църковни водачи са установили 61 евангелизаторски места в Хараре и две дузини допълнителни места, в 17 други зимбабвийски градове за серията евангелизации през двете седмици. Сред тези, които проповядват в Булавайо, вторият най-голям град в Зимбабве, ще бъде Антъни Кент, асоцииран секретар на Асоциацията на служителите на адвентистите от световната църква и Лаил Каесар, асоцииран редактор на списанията Адвентист Ривю и Адвентист Уърлд.
    Много от местните църкви са разделени на две, за да приютят очакваното нарастване на нови вярващи от серията евангелизации. Огромни банери и билбордове, обявяващи "Откровение на надеждата" са наредени по улиците на Хараре.
    Тед Уилсън призовава всички адвентисти по света да се молят за срещите в Зимбабве, както и за други евангелизаторски инициативи, които се провеждат по целия свят.
    „Със сигурност Исус идва скоро и това е привилегия за всички нас да бъдем част от Божията велика мисия, да достигнем света чрез силата на Святия Дух", каза той.
 Андрю МакЧесни,
редактор на новините на Адвентист Ривю