ПОСЛЕДНИ НОВИНИ  МЕСЕЧНИ АРХИВИКАТЕГОРИИНАЙ-ПОСЕЩАВАНИ

 
 
     Посещенията на Денис Хохщрасер в България винаги са чакани с желание, защото тогава винаги се случва нещо интересно. И този път очакванията ни не се оказаха напразни. Този път тя дойде при нас като основен говорител на женския форум на Западна Област "Живот с Исус."
Първата спирка по маршрута на Денис в България беше ромската църква "Свобода" в Кюстендил – с типичните ромски песни, емоции, ромско гостоприемство.
     После – пак на път, този път към Ямбол. Специално място в програмата ни беше отделено на на Професионална гимназия по лека промишленост, екология и химични технологии. Когато преди две години Стефка Крамолинска започва работа в гимназията установява, че учителският колектив се старае да възпитава децата в дух на толерантност и ненасилие. Тъй като е запозната с платформата на "EndItNow," тя я представя пред колегите си. Цялата гимназия с радост приема тази програма и резултатът не закъснявал На 3 юни 2014 година в Министерството на образованието на специална церемония заместник-министър Мукаддес Налбант връчи на директора на гимназията приза „Училище без насилие и стереотипи, определени от пола”. Денис Хохщрасер се срещна с представители на училищния парламент и нагледно им показа как да приемат позицията на другия, на какво истински да държат и как да вземат правилни решения в живота.
     Вечерта говори пред църквата, присъства на специален коктейл в нейна чест и дори облече българска народна носия!
А самият форум, както винаги, беше на ниво! В петък Денис ни подкани с думите на Филип: "Ела и виж!" Тя ни увещаваше да не се поддаваме на предразсъдъците – външен вид, сексуална ориентация, музикални предпочитания – защото всички сме Божии чада и сме ценни в Неговите очи.
Съботната сутрин започна темпераментно – така, както подобава на ромския хор от Кюстендил!
     Денис говори на тема "Той ме познава". Разбрахме, че вкопчвайки се в нещо, можем само да го изгубим, но ако го пуснем, можем да го запазим. Понякога Господ допуска да видим, че не всичко е гладко в живота ни, за да можем да извикаме към Него. Нека дадем шанс на Бог и на самите себе си в живота!
     И тъй като сме областта с най-многобройно ромско членство, следобедът беше посветен именно на тях. Чухме ромски легенди и опитности, слушахме отново ромски песни и се опитахме да надзърнем в ромската народопсихология с помощта на Димитринка Ванчева.
Денис сложи край на прекрасния женски празник с темата "Той говори", описвайки своето пътуване с Библията.
     И така, жените имат свой път към Бога, свое място в църквата и преживяват вярата си по свой си, женски, автентичен начин. А именно това е ценно в Божиите очи.
Ивалина Илиева
Отдел Комуникации, Западна Област