ПОСЛЕДНИ НОВИНИ  МЕСЕЧНИ АРХИВИКАТЕГОРИИНАЙ-ПОСЕЩАВАНИ


1 ноември 2014, София, България 
 
     В момента, не е тайна за никого, че нашата страна е в икономическа и политическа криза. Може би точното състояние би могло да се опише с една дума: безпътица. Политиците не могат да намерят пътища едни към други. И отново има ключова дума: единство. Това е, което липсва на обществото в България, и то не само на политическото. Това е изходът от безпътицата. И макар като църковно общество да страним от политиката, единството бе втъкано като насъщна нужда и на деноминацията ни в мотото на националната конференция с участието на Председателя на Генералната Конференция (ГК) на Църквата на адвентистите от Седмия ден пастор Тед Уилсън. Тя се проведе в зала номер 3 на Националния дворец на културата (НДК), намираща се на символичния седми етаж и събра около 1500-1600 души от всички църкви в страната ни.
     Всъщност, националната конференция бе кулминацията и на друга среща, запланувана около посещението на пастор Уилсън, а именно присъствието на ръководителите на Интер-Европейската дивизия за тяхното годишно заседание, което се проведе за първи път в нашата страна. Отделно и всички пастори имаха възможност да се срещнат в четвъртък (30 октомври) с Председателя на ГК и лично да му зададат въпроси в една приятелска и прозрачна атмосфера.
     Но най-чудесната част си остана тържественото богослужение в НДК. Песните и молитвите, посвещението на мисионската книга на годината и проповедта на пастор Уилсън следваха мотото на конференцията – „Единни в очакване и служене". Центърът на вестта в самото слово на Председателя бе необходимостта от съживителна промяна и реформация в нашите редици. Ако искаме да завършим делото – не можем сами, със собствени стратегии и планове. Работата е непосилна за нас. Мъдрост от Бога и сила от Него е настоящата ни нужда, за да разнесем успешно нашата вест. Но както бе подчертано в разказаната опитност на Татяна, всичко това започва с личното ни преобразяване от срещата ни с Исус Христос. Тази жена от бивша съветска република била доведена от сина си на неговото кръщение и самата тя се кръстила. Чак след това изследвала Библията и открила Спасителя, който променил напълно живота й. И съпротивата на съпруга й била сломена от нейната положителна промяна. Да, само преобразени хора могат да завършат делото, никой друг, акцентира пастор Уилсън.
     Поклонението ни включваше и изразяване на благодарност чрез жертване на финансови средства. Събраната сума от доброволните ни дарения (над 3000 лева) бе предназначена за посрещане на нуждите на преживелите бедствени наводнения в страната ни.
За чудесния дух на поклонение допринесе и Ансамбъла за християнска музика „Гласът на надеждата" с диригент Веселин Василев. Изпълненията на хористите от цялата ни страна ни изправиха на крака при възторженото „Алилуя" на заключителната песен.
В следобедния час присъствахме на ръкополагането на трима служители за пастори, извършено от всички служители в залата. След това Председателя на ГК отговаряше на предварително зададени въпроси, предадени му от секретаря на българският Съюз пастор Милен Георгиев. Не бяха подминати „горещите" теми за независимите служения, отношението на църквата към хомосексуалистите и хомосексуализма, валидността на църковния наръчник и други...
     Между блоковете с въпроси песните на Ромския хор от Кюстендил предизвикаха възхищението на публиката и гостите. Музикалната им дарба бе употребена в пълнота за прослава на Твореца и Спасителя.
     Когато всичко завърши, чувството, че се докоснахме до небесната атмосфера бе осезаемо. Но то не дойде заедно с пастор Уилсън и неговата съпруга Нанси и другите гости, а всички, заедно с тях го получихме от Бога заради Неговата доброта и щедрост. И се надяваме след кратка раздяла да преживяваме отново заедно с тях във вечността.
пастор Петър Кузев, секретар на отдел „Комуникации" към Съюза на ЦАСД в България