ПОСЛЕДНИ НОВИНИ  МЕСЕЧНИ АРХИВИКАТЕГОРИИНАЙ-ПОСЕЩАВАНИ


4 - 6 октомври 2013, Тасос, Гърция


 
    
     Веднъж медицински работници направили проучване в хосписи – местата, където много възрастни хора изживяват последните си дни. Основният въпрос към тях бил: „Връщайки се назад в спомените си, за какво най-много съжалявате, че сте пропуснали в живота?” Един от най-често срещаните отговори бил: „Съжалявам, че не поддържах връзка и не общувах достатъчно със семейството си, с роднините и приятелите си...”
     Сигурно ще запомня завинаги тези думи от чудесните, вдъхновяващи проповеди на п-р Венци Панайотов – председател на Църквата на адвентистите от Седмия ден в България. Той беше основен говорител по време на семейния уикенд (от 4 до 6 октомври 2013), организиран на остров Тасос – Гърция от отдел „Служба на жените" в България.
     „Общувай с приятел” беше обединяващата тема на цялото събитие. За втори път подобна среща се провежда на остров Тасос, този път в национален мащаб. Доста голяма част от жените бяха поканили своите съпрузи. Присъстваха общо 158 души от близо 25 населени места. Сред тях бяха около 40 семейства, роднини, приятели, млади хора, тийнейджъри, деца, майки със своите дъщери... Имаше и възрастни жени, които бяха особено щастливи. Една от тях сподели: „Аз никога не съм излизала от моята страна, а толкова исках да видя как живеят хората в чужбина. Научавайки за този уикенд в Гърция, чиято пълна цена е само 75 евро, си помислих, че това е моят шанс, но малко по-късно осъзнах, че не мога да отделя дори толкова от оскъдните си средства. Медицинската сестра, при която работя като санитарка, разбра огромното ми желание и реши да ми направи подарък – тя плати всичко и ето сега съм тук!
     Благодаря й от сърце! Признателна съм преди всичко и на моя Бог, благодарение на Когото това се случи!” Радостта в очите на възрастната жена говореше по-красноречиво от думите й. Радост имаше не само в нейните очи.
     Пътуването с ферибот, морето и яркото гръцко слънце, разглеждането на мястото в град Филипи, където е бил затворен апостол Павел и парчето камениста земя на което е бил построен домът на Лидия, първата християнка на европейския континент, не се забравят!
     Но най-важното, което се случи през това време са възкресените стари и създадените нови приятелства. Нека тези сърдечни връзки на доверие, искрен интерес и съпричастност не се разкъсат никога!
     Това е най-ценното нещо за мен, за което наистина не искам да съжалявам!
 Емилия Стойкова,
Секретар на отдел "Служба на жените"