ПОСЛЕДНИ НОВИНИ  МЕСЕЧНИ АРХИВИКАТЕГОРИИНАЙ-ПОСЕЩАВАНИ


19 май 2013, София, България
    
     Църквата на Адвентистите от Седмия ден на ул. Солунска 10 беше домакин на Концерт „Сонати за две цигулки от епохата на Барока".
     В програмата бяха изпълнени произведения от Мондонвил, Тартини, Телеман и Хендел.
Проф. Недялчо Тодоров (цигулка), Марта Ляскова-Ангелова (цигулка) и Боряна Антонова (пиано) бяха музикантите, които представиха на публиката пет „Сонати от епохата на Барока."
     Проф. Тодоров запозна аудиторията с особеностите на Бароковата музика и в частност с четиримата композитори и произведенията, които бяха изпълнени. Неговата висока ерудираност и изключителни познания оставиха в съзнанието на присъстващите впечатление за една по-възвишена форма на музикално събитие.
     На концерта присъстваха видни музиканти, ценители и почитатели на класическата музика.
     В края пастор Никола Левтеров като домакин, поздрави музикантите и оставайки верен на своето призвание, каза няколко думи за божествеността на музиката като цяло. Той изказа благодарности и надежда за възвръщането на музикалната култура в адвентната църква.
     За осъществяването на концерта работи цял екип, който помогна за озвучаването, заснемането и декорацията. Запис може да видите в сайта на Адвентна църква „Солунска” – „Вяра, Воля, Визия”: http://www.vvv.bg/
     Проф. Недялчо Тодоров е един от основоположниците на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в гр. Пловдив. Педагогическата и концертно-изпълнителската му дейност продължава почти пет десетилетия.
     В репертоара му влизат творби от стари европейски майстори, от епохата на виенския класицизъм, от романтиката и съвременността. Нееднократно солира в партньорство с такива именити артисти като проф. Владимир Аврамов и проф. Ифра Нийман, с други известни цигулари, както и със свои студенти.
     Предпочитанията му към бароковата музика са видни от неговите концертни програми с имената на А. Корели, Х. Пърсел, Ж.-М.Льоклер, А. Вивалди, Г. Ф. Телеман, Г. Фр. Хендел, Й. С. Бах и др. Осъществява многобройни изпълнения на Бранденбургските концерти (№4 и №5) и Тройния концерт за цигулка, флейта, пиано и оркестър от Й. С. Бах. Прави студийни записи на двойните концерти за обой и цигулка от А. Вивалди, Й. Фр. Фаш, Г. Ф. Телеман и Й. С. Бах (изд. „Балкантон”, 1988г.). През 2005г. реализира интегрално изпълнение на Шестте сонато за цигулка и пиано от Й. С. Бах с изтъкнатата пианистка д-р Зорница Петрова.
     Марта Ляскова-Ангелова е завършила Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив в класа по цигулка на проф. Недялчо Тодоров. През 2008/09г. е придобила магистърска степен по цигулка в АМТИИ.
      Участвала е многократно в представителни концертни прояви на Академията, като солистка и като член на камерни състави. С пианистката Надежда Георджева е удостоена със специално отличие от Международния конкурс „Музиката и земята” в София.
     Боряна Антонова е завършила Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив през 1994г., където е учила пиано в класа на Ховсеп Калайджиян.
     През 2012 г. е придобила магистърска степен в СУ „Климент Охридски” по специалността „Музикални мултимедийни технологии”.
Работи като преподавател в Читалище „Светлина” – София.
Марта Ляскова-Ангелова