Истински истории в един реален свят

Като млад човек, живеещ в днешния свят, ти се сблъскваш с различни трудности. Семейството и приятелите ти може дори да не подозират за тях. Вината, загубата, сексът, вземането на решения…

Ако има ситуации, в които не знаеш как да постъпиш, книгата „Променени" е точно за теб. В нея реални хора разказват за своите реални предизвикателства.  И преживяват Бога. Животът им се променя от Онзи, Който истински ги разбира и обича. Прочети историите им и виж защо си заслужава да дадеш шанс на Бога.

 

Повече информация за книгата>>
 Поредицата от пет тома преразказва най-интересните библейски истории, в които главни действащи герои са деца или младежи. Текстът е кратък и ясен, разположен между пълноцветни илюстрации на всяка страница. Поредицата е предназначена да зареди децата ви с много кураж и вяра за утрешния ден. Подходяща е за деца до 8-годишна възраст.

 

Повече информация за книгата>>
 Как се е стигнало до хаоса в нашия свят? Защо съществува страданието? Откъде се е появило злото? Ще свърши ли някога всичко това? Въпроси като тези тревожат повечето мислещи хора. Науката все още не може да им даде отговор, а философските теории са твърде противоречиви. Къде да открием истината?

Материалът в тази книга е извлечен и адаптиран от едно по-голямо произведение: „История на изкуплението". Авторът, Елън Уайт, е сред стоте най-значими американци на всички времена според списание „Смитсониън" в специалния му брой (пролет 2015 г.). Нейни творби са преведени на над 160 езика, което я прави най-превежданата жена автор в света. Милиони са получили благословения чрез нейните прозрения и вдъхновения. „История на надеждата" е възможност и вие да станете част от тях.

 

Повече информация за книгата>>
 Богослужението и музиката са неразривно свързани още от библейски времена. Но и до днес музиката в поклонението е повод за разногласия - дълбока бездна, разделяща младите от не чак толкова младите, консервативните от либералните, а сигурно и членовете на вашата църква. Има ли изход от тази нестихваща борба? Съществуват ли добри и лоши музикални стилове? Как да се покланяме на Бога с нашите различни музикални вкусове и таланти?

Лилиан Дукан се справя с тази чувствителна материя с удивителен финес и свежа прямота. Още от основните понятия - какво представлява музиката и какво не - тя изследва преживяването и значението на музиката, нейната история през вековете, съвременните предизвикателства в музикалното служение и истинската роля на музиката като част от богослужението.

 

Повече информация за книгата>>
 "В Божията прегръдка” е съставена от разкази за вдъхновяващи преживявания на вярващи от Църквата на адвентистите от седмия ден в България. Всяка човешка история е част от грандиозната история на Бог. Неговата намеса не бива да остава скрита. Тя има силата да ни издига и вдъхновява, особено в трудни минути. Затова се надяваме този сборник да е началото на голяма поредица за Божиите чудеса. Тази книга ще придружава и вдъхновява читателя в неговото ежедневно пътуване с Исус Христос.

Издателство: Нов живот

 

Повече информация за книгата>>
 Изключително уместна в днешната апокалиптична култура, книгата "Откровение" предлага богатства на мъдрите, но и крие множество противопехотни мини за неумелите. Това е първата от поредицата книги от признатия експерт в тази област, представящ последните библейски проучвания върху най-озадачаващата книга на Библията.
Джон Полийн разглежда модели за структурата на пророчествата, които поставят широката библейска основа за стабилен екзегетичен анализ. После показва как пророците минават от буквалното към духовното и използват езика на миналото, за да опишат бъдещето. Авторът анализира структурата на Откровението, дава стратегиите за изследване, излага литературните похвати и ключовете към вложения в тях смисъл.
Тази практична книга от типа "Как да...” ще обезсърчи чудатите и спекулативни тълкувания и ще задълбочи уважението към Бога като Автор на пророчеството, Който е винаги последователен, но никога не е предсказуем.

 

Повече информация за книгата>>
 Впечатления на читатели:
"Това е една от онези книги, които не можеш да спреш да четеш, щом веднъж я започнеш."
"Интригуваща! Чудесно проникновение в Божието сърце!"
"Прекрасно развита теология!"
"Рядко съм бил така дълбоко развълнуван."
"Разплаках се."
"Всеки трябва да прочете тази книга!"
Ключови библейски истини, често проповядвани като сухи доктринални факти, са представени тук като живи прозрения за Божия характер.
Троицата е разкрита като основополагащата реалност във Вселената. Бог е едновременно и Себе Си, и другият. Съществува в отношение на любов, насочена към другия...

 

Повече информация за книгата>>
 Пътешествие към вечността

Християнството се гради върху десетки доктрини, но някои от тях са изпъквали като особено значими в различни периоди от историята. Кои важни вести на Библията ще ви помогнат да живеете по-леко и по-смислено днес, а защо не и утре? В хаоса на XXI век доктрината за Второто пришествие на Исус Христос отеква с нова сила, като припомня някои от най-великите пророчества на Свещеното Писание.
Как ще се завърне Исус?
Дали това ще бъде тайно, тихо завръщане или величествено, славно събитие?
Какви знаци ще предшестват Второто пришествие?
Какво е значението на Армагедон и голямата скръб?
Ами възходът на антихриста?
Всяка глава на тази книга отеква с увереност, а отговорите идват направо от собствените думи на Исус в Писанието.

 

Повече информация за книгата>>
 Рядко се издават книги с отговори на трудни въпроси, особено написани от екип от 49 библейски учени. Настоящият том предлага квалифицирана помощ на всички търсачи на отговори.

Това е втори том от двутомното издание на Библейския изследователски институт – официална институция към Генералната конференция на Църквата на адвентистите от седмия ден. Първият том, „Тълкуване на Писанието - адвентен подход", очертава принципите на библейското тълкувание. В настоящия втори том учените прилагат тези принципи и аргументират обяснението на 94 трудни пасажа от Стария и Новия Завет. В допълнение разискват общи въпроси като: „Кой е авторът на Библията?" или „Защо християнските учени тълкуват Писанието по толкова много различни начини?".

Това е книга за ценители на Библията с интелигентен ум и вярващо сърце. Непредубеденият читател би могъл да заимства логическата схема и да я приложи в собствените си проучвания на други трудни библейски текстове.

 

Повече информация за книгата>> 

Най-важните истории от Библията, разказани с разточителна топлота и емоция. Тази книга се различава от информативния стил на другите библии за деца. Разказите в нея ще ви грабнат с детайлите си, ще ви въвлекат като участници в събитията и ще ви оставят развълнувани и вдъхновени.

Книгата включва избрани разкази от десетте тома с библейски истории на Артър Максуел, които са любими на поколения деца и възрастни. Чели са ги децата на президента Кенеди, а настоящата кралица на Великобритания Елизабет II поръчва пълния комплект за кралското семейство.

Прекрасните илюстрации на проф. Виктор Паунов, направени специално за това издание, доставят допълнително удоволствие  на читателя.

Илюстровано издание с хромова хартия и корици с маншети.

 

За автора: Артър Максуел (Arthur S. Maxwell) е английски писател и редактор, автор на 112 книги. Той е известен по цял свят като чичо Артур, обичания автор на книгите Bedtime Stories и The Bible Story. Десетте тома на The Bible Story се раждат, когато като младия татко Артур приспива децата си Маурин и Греъм. Първото им издание през 20-те години на XX век надминава всички очаквания. През 1950 г. Артър Максуел събира най-важните истории в един том, The Bible Story, от който са продадени над 10 милиона копия. Това е книгата, която на български издаваме под заглавието "Библията за деца от 7 до 77 години".

 

Повече информация за книгата>> 

Молитвен календар и дневник

В тази пъстра книжка има 365 идеи и забавни дейности за деца, които им помагат да се молят всеки ден. Например, децата могат да си направят молитвено родословно дърво или да напълнят буркан с предмети, които да им напомнят какъв е Бог. Оставено е специално място, за да впишат своите молитви и преживявания.

Това е книга-дневник, която ще помогне на деца и родители да преживеят силата на молитвата и да научат, че Бог ги обича и им отговоря.

 

За авторите:

Карън Холфорд (Karen Holford)

Карън Холфорд обича да помага на родители и деца да се наслаждават на все по-близка връзка с Бога. Автор е на книги, помагала с образователни материали за родители, които желаят да възпитат своите деца духовно, емоционално и умствено. В момента живее в Шотландия, където нейният съпруг е пастор. Работи като писател на свободна практика, публицист и обучител. Семейство Холфорд има три пораснали деца и двама внуци.

Д-р Линда Кох (Linda Koh) е директор на отдел "Детско служене" към Генералната конференция на Адвентистите от седмия ден.

 

Повече информация за книгата>> 
В тази колекция от съвременни есета Фалво Фулър разглежда въпроси от християнския живот, които сякаш не могат да имат нови отговори. Защо се молим? Дали смисълът на прошката е да бъдем удряни от насилници? Какво се крие зад Божията воля? Кои са хората с религиозна клаустрофобия?

Не бъдете сигурни, че знаете какво ще прочетете. Осмелете се да мислите и търсите заедно с автора на тези честни и свежи текстове!

Малка част от любимите цитати на редактора:

Всичко, с което разполагаме, е суровата реалност на живота.

Може и да ти се струва като ирония на съдбата, че единствените отговори, които ще получиш, са въпроси, със сигурност довеждащи до още повече въпроси.

Кога ще осъзнаеш, че целта на християнството не е постигане на съвършенство, а вземане на правилни решения?

Докато вестта е една и съща за всички нас, тя се различава за всеки човек, тъй като всички сме различни.

Можем да кажем, че има нещо повече от небето... първо има живот тук, на земята.

 
За автора: Фалво Фулър (Falvo Fowler) е ръководител на комуникационни проекти за Адвентната Мисия в Генералната Конференция на Църквата на адвентистите от седмия ден. Той живее в Мериленд със съпругата и дъщеря си. Колкото повече търси отговори, толкова по-сигурен става, че животът с Бога просто става все по-добър и по-добър.
 


 
* Защо като че ли другите хора винаги получават отговори на молитвите си, а аз никога?
* Защо да очаквам отговор на молитвите си? Библията казва, че Бог няма да слуша грешници.
* Нима на Бог не Му омръзва да Го моля постоянно за едно и също нещо?
* Бог ядосан ли ми е? Затова ли не отговаря на молитвите ми?
* Изразът "да бъде Твоята воля” показва ли липса на вяра? Не бихме ли получавали повече отговори на молитвите си, ако просто казвахме на Бога какво желаем и наистина вярваме, че ще го получим?
Морис Венден е познат преди всичко с разумните отговори, които дава на въпросите на хората. Помага им да разберат как да направят така, че християнството да "действа” в реалния им живот. И както винаги показва, че в основата на всичко е да се научат да познават Исус Христос като личен Приятел.
 
За автора: Морис Венден (Morris L. Venden) (1932 – 2013) е християнски автор и телевизионен говорител, силен застъпник на учението за оправдание чрез вяра. Автор е на повече от 30 книги, сред които са заглавия като "95 тезиса за оправдание чрез вяра", "Как да разберете Божията воля за вашия живот", "Чудото на новорождението" и др.
 


 
Хората, участвали в написването на тази книга, знаят за какво говорят. Тяхното дълбоко приятелство с Исус ги прави подготвени да Го препоръчат без никакви задръжки. От страниците на тази книга ще откриете, че Бог наистина е загрижен за живота ви, може да замените безпокойството с мир и има основания да се надявате на едно светло бъдеще. Ще се уверите, че Христос е преживял кръста, защото ви обича. Ще видите как Той ви се усмихва и ви казва: „Струваше си да го направя за теб".
 
Автори: Авторски колектив - Дуайт Нелсън, Дерек Морис, Карел Хефнър и др.
 


 В "Божията любовна песен” Джини Алън споделя истории за Божията любов така, както Той ги е записал на страниците на нейния живот. Джини е само на 4, когато една нощ заедно с майка си и сестра си побягва от бащиния си побой. Преживява смърт и болест, както и много радостни моменти. От книгата струят доверието и оптимизма, които винаги я крепят.
Любимият й библейски стих е: "Господ… ще се весели за тебе с песни” (Софония 3:17).
Мисля си, че Бог има песен за всеки от нас – пише авторката на книгата Джини Алън. – Не мисля, че има само една песен, която да се отнася до всички нас, а по-скоро, че всеки си има уникална любовна песен от Бога."
 
За автора: Джини Алън (Ginny_Allen) е пенсионирана училищна медицинска сестра от Ванкувър, Вашингтон. Тя е щастливо омъжена за пастор Дейвид Алън от почти 50 години и е била ментор на много жени по света. Най-известна е със своя интерес към молитвата и служенето. Тя е основател на служението "Джой!”. Джини е говорила из цяла Северна Америка, както и в Бразилия, Русия, Украйна, Африка, Австралия и Нова Зеландия.
 

  История на Българското евангелско дружество (1875-1958)
Днешното протестантско движение в България може да се похвали с богата, вече над 150-годишна история и да се облегне на своето голямо наследство от предшественици и примери за подражание. Наред с чуждестранните мисионери първото поколение български протестанти изиграва от самото начало значителна роля за разпространението и укрепването на евангелското християнство сред сънародниците си...
Издателство: Верен
 
За автора: Симоне Флад (Simone Flad) е завършила богословие в Германия и Белгия. От 2004 до 2015г. живее и служи в България като мисионер на SEND International и на немския партньор DMG.
Преподава историческо богословие във Висшето духовно училище "Св.Тривелий". През 2013г. защитава докторска дисертация към Университета на Южна Африка (UNISA). Този неин труд е представен с известни съкращения в настоящата книга.
 

  Списание „Християнска мисъл” e официално тримесечно издание на ЦАСД.
Съдържа списание Adventist world на български и новини и материали от нашата страна. В брой 2/2015 ще прочетете за Националния събор на ЦАСД, интервю с председателя Венцислав Панайотов, статия за 1160 години от създаването на глаголицата.
 

 
 Тази книга е вдъхновена от реалните въпроси, които 7-годишният син на авторката й задава. Отговорите насочват детското внимание към важни въпроси от духовната област, като „Защо има зло?" и „Ще дойде ли Исус отново?". Използвайте „Майкъл пита защо", за да започнете истинска дискусия с вашето дете.
 
За автора: Сали Пиърсън Дилън (Sally Pierson Dillon) е автор на истории за деца, публикувани в редица списания. Тя има четири детски книги, като може би най-значимият й труд е петтомната серия „Войната на вековете".
 

  - Значи искаш да почиваш всяка събота?!
Алекс не можеше да повярва на лошия си късмет. Кларк беше точният служител за фирмата му. Умен, упорит, изключително талантлив. И сега не можеше да си позволи да откаже на молбата му. А най-силно го смущаваше обяснението на Кларк за нещата, които беше открил в Библията.
Алекс трябваше да научи повече. А онова, което му предстоеше да открие, щеше да промени живота му завинаги.
 
За автора: Дан Апъл (Dan Appel) работи като пастор в Обърн, щата Калифорния. Автор е на книгите „Мост през времето" и „Изборът".
 

  Предлага подбрани пасажи от непубликувани досега произведения на световноизвестната религиозна писателка Елън Уайт - от личната й кореспонденция, от изчерпани вече нейни книги, брошури, статии и др.
Този том разглежда преди всичко подготовката на християнския свят за последната криза преди края, измамните учения, фанатизма.
Коментира проблемите на здравето, лекарственото лечение, истинските и фалшивите изцеления и пр.
Носи отговор на крещящите и насъщни духовни нужди на християнството днес.
 
За автора: Елън Гулд Уайт (Ellen Gould White) (1827-1915) е забележителна християнска писателка, живяла през 19-ти век, но книгите й все още имат революционно въздействие върху милиони хора. Тя е най-превежданата жена писател в историята на литературата. Книгите й обхващат широк кръг от теми: религия, образование, социални взаимоотношения, пророчества, съвети за издателската дейност, хранене, съвети към църквата, премахване на робството.
Много хора вярват, че тя е специален пратеник от Бога, който да привлече вниманието към Свещеното Писание и към Исус Христос.

  Във времето, когато Елън Уайт е писала, психологияте е била в своето детство. И въпреки това във всички изявления на писателката ясно прозират ръководните принципи на съвременната наука. Книгата излиза в четири тома, които са компилация от изявленията на Елън Уайт по въпросите на психичното здраве. В том първи се разглеждат въпроси като:
- Християнство и психология
- Духовните влияния и умът
- Болести,водещи началото си от ума
- Развитие на ума
 
За автора: Елън Гулд Уайт (Ellen Gould White) (1827-1915) е забележителна християнска писателка, живяла през 19-ти век, но книгите й все още имат революционно въздействие върху милиони хора. Тя е най-превежданата жена писател в историята на литературата. Книгите й обхващат широк кръг от теми: религия, образование, социални взаимоотношения, пророчества, съвети за издателската дейност, хранене, съвети към църквата, премахване на робството...

 
 Втората книга от поредицата набляга на влиянията върху плода по време на бремеността и на семейната атмосфера през ранното детство. Разисква видовете любов и разликата между самоуважение и себелюбие. Издига мотивацията и балансът като фактори за успех.
 
За автора: Елън Гулд Уайт (Ellen Gould White) (1827-1915) е забележителна християнска писателка, живяла през 19-ти век, но книгите й все още имат революционно въздействие върху милиони хора. Тя е най-превежданата жена писател в историята на литературата. Книгите й обхващат широк кръг от теми: религия, образование, социални взаимоотношения, пророчества, съвети за издателската дейност, хранене, съвети към църквата, премахване на робството.
Много хора вярват, че тя е специален пратеник от Бога, който да привлече вниманието към Свещеното Писание и към Исус Христос.
 

 

Третата книга от поредицата започва с взаимосвързаността между тялото и ума. В обширна част разисква емоционални проблеми като вина, скръб, страх, депресия, преумора, омраза, вяра.

 

За автора: Елън Гулд Уайт (Ellen Gould White) (1827-1915) е забележителна християнска писателка, живяла през 19-ти век, но книгите й все още имат революционно въздействие върху милиони хора. Тя е най-превежданата жена писател в историята на литературата. Книгите й обхващат широк кръг от теми: религия, образование, социални взаимоотношения, пророчества, съвети за издателската дейност, хранене, съвети към църквата, премахване на робството.
Много хора вярват, че тя е специален пратеник от Бога, който да привлече вниманието към Свещеното Писание и към Исус Христос.

 

Повече информация за книгата>> 
 Четвъртата книга от поредицата се занимава с псевдонаучните методи за лечение на психиката. Набляга на характеристиките на личността и дава конкретни насоки за отрицателните и положителни влияния върху ума, като насърчение, активност и развиване на дарбите, поставяне на цели.
 
За автора: Елън Гулд Уайт (Ellen Gould White) (1827-1915) е забележителна християнска писателка, живяла през 19-ти век, но книгите й все още имат революционно въздействие върху милиони хора. Тя е най-превежданата жена писател в историята на литературата. Книгите й обхващат широк кръг от теми: религия, образование, социални взаимоотношения, пророчества, съвети за издателската дейност, хранене, съвети към църквата, премахване на робството.
Много хора вярват, че тя е специален пратеник от Бога, който да привлече вниманието към Свещеното Писание и към Исус Христос.
 

  Преживяване на истинското поклонение
КАК да се покланяме на Бог, Който е Вседържителят на вселената, нашият Създател, но и любящият Спасителят на света? Знаете ли КОГА Му се покланяте истински и кога - не? А ЗАЩО Му се покланяте? Тази книга ще ви разкрие библейските принципи, които притежават силата да ви доведат до истинско преживяване на поклонението. Тя ще ви помогне да разберете какво казва Библията за стойността на поклонението в християнския живот?
Изследвайте тези простички, но богати проникновения, които ще ви помогнат да закопнеете за Божието присъствие!
 
За автора: Д-р Джоузеф Кидър (Joseph Kidder) е роден в Ниневия, Ирак. Имигрира в Съединените щати, след като е прокуден от своето православно семейство, понеже е станал адвентист. След 20-годишно служене като пастор, днес д-р Кидър преподава духовно развитие и лидерство в университета „Андрюс". Неговата ревност помага на хората да преживеят жива и истинска близост с Бога.
 

 
„Бог може!” е вестта, пропита в тази книга. Ако копнеете да видите Неговата изцелителна сила разкрита не само в библейските истории, но и в реални случки днес, това четиво е за вас. То ще ви напомни, че „Той е същият вчера, днес и завинаги”. В ръцете си държите изумителна и вдъхновяваща колекция от истории, разказани от различни обикновени хора, които разчитат на молитвата  – и получават отговор. Всички разкази са потвърдени от неопровержими доказателства – рентгенови снимки, епикризи и много свидетелства за променени човешки съдби.
 
За автора: Ричард Дейли служи като пастор в Западна Англия. Обича да проповядва и да спортува. Практикувал е като доброволен духовен служител на спортистите, участвали в Олимпийските игри през 2004 г., а през 2012 г. е съветник по духовните въпроси на Олимпиадата в Лондон. Автор е на множество книги и публикации.
 

  Мисионер, евангелизатор и организатор на адвентистите от седмия ден в Европа

Общността на адвентистите от седмия ден спада към най-широко разпространените и големи протестантски мисионски общества. Заслугата на Лудвиг Рихард Конради за планомерното разпространение на адвентизма в Европа е несравнима. Той безспорно се счита за най-успешният мисионер на Адвентната църква. Как е работил, кои въпроси са го вълнували и какво в крайна сметка го е подтикнало да се присъедини към баптистите от седмия ден? Биографията му прави опит да отговори на тези и други въпроси.
 
За автора: Даниел Хайнц (Heinz, Daniel) е роден през 1957 г. във Виена. Следва теология и църковна история и през 1989 г. защитава докторска степен. Понастоящем е директор на Историческия архив на ЦАСД в Европа и доцент в Теологичния университет "Фриденсау".
 

 
Всяка глава на тази книга е смес от философия, лични преживявания и библейски стихове. Книгата разглежда характеристиките на живота ни – консуматорството, успехът като мерило за стойността на човека – и последиците от това. Авторът убедително  защитава мястото на християнската вяра в света ни днес.
 
За автора: Проф. д-р Ролф Пьолер (Rolf J. Pöhler) преподава систематична теология в Теологичния университет във Фриденсау, Германия. Той изнася лекции в още няколко теологични семинарии в Европа. В продължение на 14 години работи като пастор и църковен ръководител, преди да бъде поканен като преподавател. През 1995 г. получава докторска степен от Университета „Андрюс" (САЩ). От 2002 до 2004 г. е председател на Северногерманския съюз на Църквата на адвентистите в Хановер.
 

 
 
 
Google Pay приложението „Съботноучилищни уроци за юноши" е мобилно ръководство за изучаване на Библията за подрастващи - от 12 до 16 години. Чрез него ще научите повече за християнската вяра и за Исус Христос - Спасителят на човешкия род. Ръководството не използва пакет от данни и ще имате възможност да преглеждате уроците дори и без наличието на интернет връзка.
 
Приложението може да свалите от тук: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.dodosteam.youthLessons

  Появата на учебника „Библейски еврейски език" е епохално събитие. За първи път в своята дългогодишна история теологично образование в България разполага с такъв инструмент на български език. "Всяко сериозно библейско училище, в което се подготвят бъдещи пастори и свещенослужители, не може да си позволи да изключи от програмата си този предмет, който изисква много усилия и продължителна подготовка от страна на преподаватели и студенти, но в крайна сметка възнаграждава богато всеки, който се занимава с библейски еврейски език съвестно и всеотдайно" (авторът).
Съдържанието на учебника, състоящо се от 35 урока, е подредено по добре известна схема, използвана в най-добрите граматики по еврейски език. След въведението в библейския еврейски език и историята на древната писменост, учебникът систематично излага азбуката, произношението и граматичните правила, съчетани с основен речников фонд. Голяма част от учебника е посветена на категорията „глагол".
За автора: Д-р Вениамин Пеев (роден 1950 г.) е добре познат на българската богословска общност с множеството си монографии и публикации. Завършва Богословския факултет на СУ "Св. Кл. Охридски" (1978 г.). Специализира библеистика в Лайпцигския университет (1990).

RSS